Main » 2017 » February » 6 » komentáre na dve témy
6:32 PM
komentáre na dve témy

Diskusia k článku v jednom nemenovanom časopise ma priviedla k nasledujúcim komentárom na dve témy - socializmus verzus kapitalizmus a multikulturalizmus. Sú možno ovplyvnené tým, že celková situácia vo svete po nástupe nového amerického prezidenta Donalda Trumpa ma priam vymrštila od pokojného háčkovania pri televíznych kulinárskych špecialitách :) a znovu som po niekoľkých rokoch siahla po myšlienkach Kena Wilbera a klikla znovu na stránku Integral Life.

socializmus verzus kapitalizmus

určite si pamätáte starý vtip, čo je socializmus - je to zložitá cesta od kapitalizmu ku kapitalizmu :) ..socializmom sa v tomto prípade myslel reálny spoločenský systém, ktorý vtedy existoval, tzv. diktatúra proletariátu..už v samotnom názve mal slovo diktatúra, nanucoval ľuďom niečo, na čo ešte nedorástli ako celok..vy sám ste povedali, že ľuďom nemožno nanútiť práva, ku ktorým sa sami nedopracovali..reálny socializmus východného bloku, v ktorom sme žili, napriek veľmi pokrokovým myšlienkam sociálneho spoločenstva, bol v skutočnosti vládou určitej skupiny ľudí, vybranej elity, ktorá mala neobmedzenú moc..teda s rovnosťou ľudí v reálnom socializme to naozaj nebolo až také ružové, ako teraz mnohí romanticky spomínajú, hoci máte pravdu - ľudia v “podhradí“ :) mali k sebe možno bližšie..

reálny projekt spoločnosti na sociálnych princípoch tohto typu stroskotal..jediným možným krokom bol návrat ku kapitalistickému systému, či sa nám to páčilo alebo nie..vlastne to ani tak nebol návrat, ako nastúpenie do vlaku, ktorý už okolo poriadne rýchlo uháňal..

vy vidíte upriamenie sa kapitalizmu na jeho materiálnu stránku..áno, je to systém na vytváranie materiálnych statkov..bohužiaľ, hladný a bez topánok človek ďaleko nedôjde..

a tak či chceme, alebo nie, kapitalizmus so svojou dravosťou a súťaživosťou tu je a v súčasnej dobe dosahuje naozaj globálnych rozmerov..je to už kapitalizmus iný ako v svojich začiatkoch..je v mnohom modifikovaný práve veľmi humánnymi sociálno-demokratickými a liberálne socialistickými prvkami..takže prvky socializmu, presne také, ktoré sú pre vás tak veľmi príťažlivé, tu sú..ale bááác..:) ..znovu je tu elitársky socializmus v rámci sociálnej demokracie so všetkými svojimi neresťami, korupciou, protežovaním, neodôvodnenými výhodami, byrokraciou a pod..a tým nemyslím len situáciu u nás..takže realizácia socialistických myšlienok naráža na presne tú istú svoju chorobu a vyliečiť sa z nej v danej vývojovej etape zatiaľ nevie..

v súčasnosti došla do slepej uličky aj liberálna sestra :) sociálnej demokracie, ktorá kráča ruku v ruke so svetovou ekonomickou globalizáciou..príliš šliapla na pedál, a úplne stratila smer..nikto nemôže povedať, že ekonomická globalizácia nepohla svetom ako celkom kupredu, no na globalizmus zahrňujúci multikulturalizmus v takej podobe, ako sa začal presadzovať v súčasnej dobe, svet ešte nie je úplne pripravený.. svet v súčasnosti totiž tak trochu trpí hraničnou poruchou osobnosti :) ..stratili sa mu mantinely, kam až môže zájsť a kam už nie..

takže..prrr, človečenstvo :).. pozrieť na predchádzajúcu stránku, opraviť chyby, a až potom pokračovať :)

môžeme si o socializme spievať selanky, ale jeho realizácia v skutočnosti neustále naráža na niečo v nás samých, k čomu sme celkove ako spoločnosť ešte nedospeli..

multikulturalizmus

jednotlivé kultúry sa navzájom ovplyvňujú od nepamäti v závislosti od možností ich vzájomného prepojenia a komunikácie..komunikačné hranice medzi nimi v súčasnosti zmizli.. takže nechať, aby sa nejaká kultúra vyvíjala sama, to v súčasnosti asi úplne nejde..

avšak vývoz demokracie formou križiackych vojen, ktorý praktikujú USA pasujúc sa na hlavného svetového policajta, určite nie je forma, ako by mali rozličné kultúry navzájom vychádzať..

taktiež len zdôrazňovaním rozdielov bez nachádzania spoločných čŕt sa navzájom dobre vychádzať nedá..a práve na tých spoločných črtách by sa malo stavať, lebo inak to bude len zápas, kto z koho..

Views: 297 | Added by: justonedot | Tags: slová | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:
.
o sebe nehovorím
len píšem
medzi riadkami
blog.sme.sk
mantras